Güzide illerimizden biri olan Edirne’nin gezilmesi gereken yerlerini sizler için yazdık. İşte Edirne’de görülmesi gereken yerler.
Edirne’de Nerede Kalınır?
Selimiye Camii
Mimar Sinan tarafından Sultan II. Selim adına inşa edilmiştir. Mimar Sinan’ın ustalık eseridir.
Eski Cami
Edirne’de Osmanlılar’dan günümüze ulaşmış en eski anıtsal yapıdır. Osmanlı Padişahlarından III. Mustafa ve II.Ahmet bu camide kılıç kuşanmışlardır. Bu geleneği simgesel de olsa yaşatmak için bugün bile Cuma Hutbelerine imamların Kılıç ile çıkma sebebi budur.
Üç Şerefeli Cami
Üç Şerefeli Camii, mimari açıdan ”merkezi büyük kubbeye geçişin” başlangıcı olmuştur. Üç Şerefeli Cami’deki sütunların üç büyük meleği temsil ettiğine inasılmaktadır.
2.Bayezid Külliyesi Ve Şifahane
Külliyede, bir cami, imaret, hamam, mutfak ve erzak depolarından oluşmaktadır. Bunun dışında, o dönemde akıl hastalıklarının müzik ve su sesi ile tedavi edildiği “Şifahane ve Tıp Medresesi” de külliyenin en önemli bölümlerindendir.
Ali Paşa Çarşısı
Balkan Savaşları Müzesi ve Şükrüpaşa Anıtı
Anıt ve müze Balkan Savaşı şehitlerinin anısına yapılmıştır. Savaş sırasında Edirne’yi savunan Şükrü Paşa’nın da bir anıtı bulunmaktadır.
Sweti George Bulgar Kilisesi
Sultan II. Abdülhamit Han emriyle ve dönemin Valisi Rauf Paşa’nın gayretleriyle Bulgar asıllı vatandaşların yoğun olarak yaşadıkları Kıyık semtinde 1880 yılında inşa edilmiştir.
Dar-ül Hadis Camii
1435 senesinde II. Murat tarafından Tunca nehri yakınında yaptırılmıştır. Caminin yanındaki türbelerde II. Murat’ın oğullarıyla III. Mustafa ve III. Ahmet’in çocuklarının kabirleri vardır.
Deveci Hanı (Eski Hapishane)
Osmanlı Hanlarının erken örneklerindendir. 15. yy’da yaptırılmıştır. Vali Rüstem Paşa zamanında 1800’lü yıllarda yapı tamir edilerek cezaevine dönüştürülmüştür, 1949 yılına kadar da cezaevi olarak kullanılmıştır.
Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi
Yapımına 1969 yılında başlanmış ve 13 Haziran 1971 yılında hizmete açılmıştır.Müze Selimiye Camiinin doğu kapısının 50 metre ilerisindedir. Atatürk’ün emriyle, 1925 yılında Selimiye Camii Dar-ül Hadis Medresesinde kurulmuştur.
Edirne Büyük Sinagogu
1492’de ll. Bayezıd’ın emriyle İspanya ve Portekiz’den gelip Edirne’ye yerleştirilen musevilerin 13 Sinagogu, 1903 yangınında tahrip olunca 1906’da padişah fermanı ile Büyük Sinagog inşa edilmiştir. Avrupa’nın en büyük 3. sinagogudur.
Edirne Kalesi ve Makedonya Kulesi
Roma İmparatoru Hadrianus’un yaptırdığı ve 19.yüzyılın ortalarına kadar sağlam olan Edirne Kalesi, Tunca Nehri kıyısındaydı. Kaynaklara göre, 360.000 km2’lik bir alanı kapladığı ifade edilmektedir.
Makedonya Kulesi de kalenin kuzeydoğusundaydı ve uzun yıllar boyunca cephanelik olarak kullanıldı. Günümüze ulaşan tek kuledir.
Kent Müzesi
Edirne’nin dünü ve bugününe dair her türlü bilgiyi bulabileceğiniz bir müze.
Ekmekçizade Ahmetpaşa Kervansarayı
Ekmekçizâde Ahmet Paşa tarafından 1609 tarihinde Sedefkar Mehmed Ağa ile Edirne’li Mimar Hacı Şaban Ağa’ya yaptırılıp Sultan Ahmed’e hediye edilmiştir.
Kent Ormanı
Edirne’den uzaklaşmadan kafanızı dinleyebileceğiniz, Meriç Nehri kenarında piknikyapabileceğimiz güzel bir yer.
Hacı Adil Bey Çeşmesi
Meriç Köprüsü’nün bitiminde, Karaağaç yolunun başında bulunan bu çeşmeyi Edirne Valisi Hacı Adil Bey 1904 yılında yaptırmıştır.
Hıdırlık Tabyası
1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı nedeniyle inşa edilen ve en son Balkan Savaşlarında kullanılan Tabyaların en büyüğü Hıdırlık Tabyası’dır.
IV. Mehmet Av Köşkü
Sarayiçi bölgesinde Tavuk Ormanı’ndadır. IV.Mehmet tarafından yaptırılmıştır.
Lozan Anıtı
Lozan Anlaşması ile Karaağaç’ın tekrar Türk topraklarına kazandırılmasını ve anlaşmada elde edilen zaferi temsil etmektedir. Anıtın bitişiğinde ise Lozan Müzesi bulunmaktadır.
Meriç Köprüsü
Köprünün inşası, ilk olarak Sultan II.Mahmut’un emriyle gündeme gelmiştir. Fakat, köprünün yapımına bütçe sıkıntıları sebebiyle ancak Sultan Abdülmecit döneminde başlatılabilmiş ve 5 yıl içerisinde 1847 yılında bitirilmiştir.
Rüstempaşa Kervansarayı
Eski Cami’nin hemen arkasındadır. Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve sadrazamı Rüstem Paşa tarafından,1561 senesinde Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.
Saraçlar Caddesi
Edirne’nin en meşhur caddesi.
Selimiye Arastası
III. Murat Selimiye camisine gelir sağlamak için Mimar Davut Ağa’ya yaptırtmıştır. Kavala kurabiyesi ve badem ezmesi almak için ideal yerlerden biridir.
Tunca Köprüsü
Edirne ile Karaağaç Mahallesi’ni birbirine bağlayan köprüdür. Ekmekçizade Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Gölet
Şehrin en büyük parkı…
Margi Outlet
Balkan Şehitliği
Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği, Balkan Savaşı’nda kutsal vatan topraklarının savunulması uğruna can veren 300.000 şehit ve 1913 yılında Sarayiçi’nde aç ve susuz bırakılarak öldürülen 20 bin şehit anısına yaptırılan bir anıttır.
Kırkpınar Yağlı Güreşleri
Her yılhaziran ayı sonu ile temmuz ayı başında düzenlenir. Pehlivanlar üç gün süresince er meydanında mücadele ederler.
Adalet Kasrı
1562 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Adalet Kasrı, Selçuklu Mimari tarzında inşa edilmiştir. Bu kasır, Bakanlar Kurulu ve Yargıtay olarak kullanılırdı. Adalet Kasrı Kulesi saraydan günümüze kalan tek binadır. Sarayiçi ilçesindedir.
Erikli Plajı
Edirne sınırları içerisinde denize girebileceğiniz en güzel yer. Şehir merkezine yaklaşık 2 saat uzaklıkta.
Enez Kalesi
Kale, Balkanlardan gelen barbar akınlarını önlemek amacıyla yapılmıştır. Kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Enez ilçesinde.
Karaağaç Tren İstasyonu
Karaağaç İstasyonu, II. Abdülhamit devrinde yaptırılan istasyon binasıdır. İstanbul’daki Sirkeci Garı örnek olarak yapılmıştır.
Edirne’de Nerede Yemek Yenir?
Lalezar
Meriç Nehri’nin güzelliği eşliğinde kahvaltı edebileceğiniz bir mekan.
Köfteci Osman
Edirne’nin olmazsa olmazı. Burada köfte yemeden Edirne’ye gittim demeyin.
Edirne’de Nerede Ciğer Yenir?
Aydın Tava Ciğer ve Ciğerci Niyazi Usta
2 Yorumlar
Pingback: Edirne'de Aydın Tava Ciğer'e Gitmeyen Çok Şey Kaybeder! | Gezmem Lazım
Pingback: Tekirdağ'da Gezilecek Yerler | Gezmem Lazım