Türkiye’nin en mutlu insanlarına sahip, hiç trafik lambasının olmadığı ve Karadeniz’in tek doğal limanına sahip Sinop ’ta gezilecek yerleri sizler için yazdık.
İşte Sinop’ta Gezilecek Yerler…
Alaaddin Keykubat Camii
Adını ünlü Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. Alaeddin Keykubad’tan alan cami, Kuzey Anadolu’da da en büyük Selçuklu camisidir.
Andaç Beach
Sinop’ta denize girebileceğiniz en iyi yerlerden.
Balatlar Kilisesi
Ada mahallesinde Yusufoğlu Aralığı’nda Bizans döneminden kalma bir kilisedir.
Boyabat Kalesi
Boyabat ilçesinde yer alır. M.Ö. 7. yüzyılda Paflagonya’lılar tarafından yaptırılan kale, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının izlerini taşımaktadır.
Deniz Şehitleri Anıtı
1853 yılında Rus Donanmasının 1853 yılında Sinop’a gerçekleştirdiği baskında şehit düşen denizcilerin anısına yaptırılmıştır.
Aşıklar Caddesi
Sinop deyince akla gelen ilk yerlerden birtanesi.
İskele
Diogenes Heykeli
Diogenes, Sinop’ta doğmuş Korint’de ölmüştür. “Sinoplu Diyojen” ve “Kinik Diyojen” olarak da bilinmektedir. Diyojen, medeniyeti reddetmiş ve medeniyet içerisinde medeniyetten uzak bir şekilde yaşamaya çalışmış bir antik çağ filozofudur.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı
Tam bir doğa harikası. Mutlaka görmeniz gerekiyor.
Hamsilos Koyu
Hamsilos; Türkiye’nin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun üzerinde bulunan bir koy. Buzul aşındırması sonucu oluşmuştur. Koy bir fiyordu andırır. Koyun şekli fil kafasına benzer. Koydan içerilere gidildikçe etraf ormanlaşır. Hamsilos’a giden tek yol Akliman’dan geçer. Merkeze 11 km uzaklıktadır.
İnaltı Mağarası
Ayancık İlçesine 40 km uzaklıkta bulunan İnaltı Köyü sınırları içerisinde olan mağara denizden 1070 metre yüksekliktedir. Mağaranın 50 m altına kadar araçla ulaşım bulunmaktadır. Buradan da merdivenler aracılığıyla mağaranın ağzına ulaşılabilmektedir.
İnceburun Feneri
İnceburun, Anadolu’nun en kuzey noktası. Karadeniz’e uzanan Sinop Yarımadasının kuzeybatı ucunda yer alır. Burada, deniz yüzeyinden 38 m yükseklikte inşa edilmiş bir deniz feneri vardır. Şehir merkezine 19 km uzaklıktadır.
İsfendiyaroğulları (Candaroğulları) Türbesi
Alâeddin Camisi’nin avlusunda kuzeydoğu köşede bulunan Türbe, Candaroğulları’ndan Celalettin Beyazıt ile oğlu İsfendiyar ve İsfendiyar’ın oğlu İbrahim Bey’ler ile bu aileye mensup zatların kabirlerini bulundurmaktadır.
Karakum Gezi Yolu
Manzara eşliğinde yürümek için harika bir yer.
Paşa Tabyaları
Yarımadanın doğusunda Karakum yolu üzerinde bulunan tabya, denizden gelebilecek tehlikelere karşı tersanenin emniyetin sağlamak ve limanda bulunan gemileri korumak amacıyla 19. yüzyılda yapılmıştır.
Şahin Tepesi
Şehri kuşbakışı en iyi göreceğiniz yer. Gece ayrı gündüz ayrı bir güzelliğini keşfedeceksiniz. Muhteşem bir manzarası var.
Seyyid Bilal Hz. Türbesi
Türbe, Cezayirli Ali Paşa Camisi’nin sol yanındadır.
Arkeoloji Müzesi
Sinop Hapishanesi
Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi, bir dönem “Anadolu’nun Alkatrazı” tabiri ile de tanınan ve 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrilen cezaevidir.
Sinop Kalesi
Kale, MÖ 7. yüzyılda kenti korumak amacıyla kuruldu. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez onarıldı.
Park Yıldız
Hem güzel yürüyüş yapmak hem de doğanın keyfini çıkarmak isteyenlerin seveceği bir yer. Ayrıca, orada bulunan mekan sayesinde kahvaltı da yapabilirsiniz.
Tarihi Pervane Medresesi
Medrese, Alaaddin Cami avlu kuzey girişinin karşısında bulunmaktadır. 1262 yılında şehrin 2. defa alınışı anısına Selçuklu Veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından yaptırılmıştır.
Yakup Ağa Konağı
Gerze Yakup Ağa Konağı 1911’de inşa edilmiş. Yakup Ağa, Rusların Müslümanları Rusya dışında yerleşmeye zorlamasıyla 1864’te Kafkasya’dan göçüp Osmanlı topraklarına sığınan bir Çerkez ailenin büyük oğlu. Konağı babası Hacı Zekeriya Efendi yaptırmış. Gerze İlçesinde.
Akgöl
Ayancık ilçesinde olan göl, 1200 metre yüksekliktedir. Göl kenarınd piknik alanları bulunmaktadır.
Akliman Piknik Alanı
İl merkezine 12 km uzaklıkta olan Akliman, Sinop’ta piknik yapmak için en ideal alanlardan bir tanesidir. Kamp yapacaksanız araç giriş 50 lira.
Sinop’ta Nerede Yemek Yenir?
Öztürk Restaurant
Sebahattin Usta’nın meşhur kahvaltısını mutlaka tecrübe etmelisiniz.
Teyze’nin Yeri Mantı Salonu
Sinop’a gelip burda mantı yemeden dönülmez.
Mantıcı Melahat’in Mutfağı
Sinop’ta lezzetli mantı yiyebileceğiniz adreslerden birtanesi.
Sakız Dondurma
Şehrin en iyi dondurmacısı.